تعداد بسیار زیادی از سازه های امروزی با استفاده از اسکلت فلزی یا بتنی ساخته شده اند. سازه های فلزی سازه هایی هستند که برای ساخت آن ها از فولاد استفاده می شود. و اتصال این اجزای فولادی به یکدیگر با جوش یا پیچ می باشد.
در سازه هایی که اتصالات آنها با جوش انجام می شود اصطلاحا سازه های جوشی گفته می شود و سازه های فولادی که در اتصالات آنها از پیچ ها و مهره های فولادی که به آنها بولت هم گفته می شود و از آلیاژ خاص ساخته شده اند ، سازه پیچ و مهره ای گفته می شود.
در حال حاضر استفاده از روش اتصال یاد شده به عنوان روش اتصال مناسب و قابل اطمینان، بسیار رایج و متداول گردیده است. در ساخت این نوع اسکلت فلزی از انواع مختلف پیچ ها که مقاومت بسیار بالایی دارند، استفاده می شود و درست در همینجا به اهمیت نقش آنها در سازه ها پی می بریم!
وزن قطعات فولادی و تحمل تنش ها و کرنش ها تماما به عهده پیچ ها و مهره ها خواهد بود. پیچ ها دارای گرید های مختلفی هستند. این پیچ ها بر اساس دسته بندی استاندارد ها به دو دسته تقسیم می شوند. فولاد ساده ی کربنی و فولاد های کم آلیاژ( پیچ های معمولی و پیچ های مقاوم)
در ساخت ساختمان، یا سازه ی فلزی نمی توان از هر نوعی استفاده کرد. پیچ مخصوص سازه دارای استاندارد و گرید های مختص به خودش می باشد از جمله ی این پیچ ها، پیچ خشکه ی، گرید ۸.۸، گرید 10.9(hv) و گرید 12.9 که همگی از فولاد آلیاژی هستند استفاده می شود.
در ادامه به معرفی اجزای پیچ و توضیح کامل هر یک از گرید ها می پردازیم و از استانداری های بین المللی صحبت خواهیم نمود.
همچنین در اخر این صفحه توصیه های بسیار خواندی برای کارفرمایانی داریم که قصد تهیه پیچ دارند و از نحوه خرید و تشخیص صحت کالای خریداری شده نکات ارزشمندی آورده شده است.
معرفی بخش های مختلف پیچ
اینجا 3 گرید پر تقاضا را توضیح خواهیم داد
پیچ خشکه گرید 8.8
یک پیچ فولادی با گرید ۸.۸ که با مقاومت درجه ی متوسط و رو به بالا می باشد. استفاده از این نوع خشکه در ساختمان سازی محدود است اما در پروژه های حساس ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرد. گرید 10.9 و 12.9 از مقاومت بالاتری نسبت به گرید 8.8 برخوردار هستند. مهم ترین عامل در استحکام پیچ ها میزان کربن موجود در فولاد است که در کلاس ۸.۸ و دیگر پیچ های با گرید بالا استفاده شده اما مواد دیگری همچون گوگرد، کروم، منگنز و فسفر در ساخت آنها دخیل هستند.
در شرایط آب و هوای معمولی نظیر شهر تهران از نوع پیچ آهنی استفاده می شود اما در شرایط وجود آب و هوای مرطوب و شرجی برای بالا بردن مقاومت آنها ، با روکشی آنها را تقویت میکنند که اصطلاحا به آن ها پیچ گالوانیزه گفته می شود که طبیعتا نمونه های گالوانیزه از آهنی گران تر هستند.
در ادامه درباره نوع گالوانیزه هم صحبت خواهیم نمود.
پیچ گرید 10.9 (hv)
گرید10.9 مهمترین و پرکاربردترین پیچ شش گوش با درجه سختی بالاتر از گرید ۸.۸ در ساختمان سازی می باشد که کاربرد بیشتری از دیگر پیچ ها ی نام برده دارد. پیچ hv از لحاظ شکل و ظاهر با دیگر پیچ های ساختمانی کمی متفاوت است. گل بزرگتر و رزوه ی کوتاه تر از جمله ی این تفاوت هاست.
پیچ گرید 12.9
گرید 12.9 این گرید از هر دوی ۸.۸ و 10.9 مقاومت و درجه سختی بالا تری دارد. عدد ۱۲ در این پیچ بیانگر میزان بار کششی است که می تواند متحمل شود یعنی بار کششی برابر با ۱۲۰ کیلو گرم به صورت عمودی و عدد ۹ بیانگر میزان مقاومت این پیچ در مقابل تغییر شکل می باشد.
بیشترین پیچ های استفاده شده در صنعت ساختمان گرید ۸.۸ و ۱۰.۹ هستند اما در سازه های بسیار بزرگ دیده می شود که از گرید ۱۲.۹ نیز استفاده می شود. این محصولات فشار بین ۸۰۰ الی ۱۲۰۰ مگا پاسکال را تحمل می کنند و این در حالی است که دیگر انواع آنها چیزی حدود 800 تا 1000 مگاپاسکال فشار را برمی تابند.
از آنجایی که این قطعات از فولاد ساخته شده است، مقاومت بالایی در برابر فشار و بار وارد شده دارند. از طرفی بستن این محصول به کمک انواع آچار مقدور است و از این رو کارگران ساده ساختمانی نیز می توانند آن را استحکام بخشند. به همین جهت است که استفاده از آن در صنعت ساختمان سازی هزینه پروژه را می کاهد و بر سرعت آن می افزاید.
استاندارد ها
پیچ ها و مهره های صنعت ساختمان نیز مانند دیگر انواع صنایع از استاندارد هایی مثل DIN، ASTM و ISO پیروی می کنند. استانداردها نشان دهنده میزان مقاومت آنها در برابر فشار خارجی، تنسایل، جنس آنها و… است. پیچ گرید ۸.۸ و ۱۰.۹ که در این صنعت بیشترین کاربرد را دارند در استانداردهای زیر دسته بندی می شوند.
- ASTM A325
- ASTM A490
- ASTM A449
- DIN 6914
سازمان بین المللی استاندارد ISO که کوتاه شده International Organization for Standardization است
این استاندارد که مخفف عبارات (American Society for Testing and Materials) یک استاندارد آمریکایی است که در مورد صنایع مختلف استاندارد هایی دارند.
استاندارد DIN یک استاندارد فنی است این استاندارد توسط سازمان ملی استانداردهای آلمان (Deutsches Institut für Normung) یا DIN ایجاد شده است.
پوشش گالوانیزه
پوشش دهی با استفاده از این روش که به مدل های گوناگونی قابل انجام می باشد و بنا به نیاز و کاربرد شان انتخاب می شوند، سبب بالا بردن دوام و مقاومت آنها در برابر عوامل مختلف می شود. بالا بردن مقاومت پیچ ها و مهره ها در برابر حرارت ، رطوبت ، مکان های اسیدی و قلیایی و … از مزیت های استفاده از گالوانیزه برای پوشش می باشد.
لازم به ذکر است که نوع گالوانیزه گران تر از نوع آهنی می باشد.
حرف آخر
اگر کارفرمایی هستید که قصد خرید پیچ دارید در این صفحه با انواع متداول آن آشنا شدید اما از آنجا که رسالت اصلی سایت مشاور سازه ارائه مطالب مفید و آگاهی به ایشان می باشد بهتر است هنگام خرید دقت کافی داشته باشد.
همانطور که در ابتدای صفحه به اهمیت نقش این قطعه با ارزش و پر رنگ اشاره کردیم ، کوتاهی در مراحل تهیه آن که عمدتا با پیشنهاد قیمت های پایین تر از سوی فروشندگان ارائه می شود ممکن است شما را در تهیه کالای مناسب دچار اشتباه کند. ممکن است سودجویان در این بازار هم مثل سایر بازار ها نفوذ کرده باشند که در این صورت زیان نهایی به سازه فلزی شما وارد خواهد شد.
اما جای نگرانی نیست ! شما می توانید با ارسال آنها به آزمایشگاه ، از صحت کالای خریداری شده اطمینان حاصل نمایید. در آزمایشگاه با انجام عملیات استحکام، سختی، مقاومت به خوردگی و ظرفیت گردش مقاومت آنها مورد آزمایش قرار می گیرد تا مطمئن شوند پیچ ها از مقاومت کافی و لازم برخوردار هستند.
اولین کاری که باید انجام دهید این است که از فروشنده در خواست کنید در فاکتور اعدادی که در بالا گفته شد که نشان دهنده مقاومت پیچ است را در فاکتور ذکر کنند.
در ضمن اگر میخواهید بدانید که چطور این فرایند خرید و ارسال آن به آزمایشگاه را انجام دهید ، در خواست مشاوره رایگان ثبت نمایید تا در اسرع وقت مشاوران ما با شما تماس بگیرند.